Home Uncategorized Kumpulan Soal Procedure Text SMA dan Pembahasan

Kumpulan Soal Procedure Text SMA dan Pembahasan

46
0

iTapuih.com – Kumpulan Soal Procedure Text SMA dan Pembahasan. Procedure Text adalah salah satu jenis teks yang mengungkapkan atau menjelasakan bagaimana cara melakukan atau membuat sesuatu. Teks ini sering juga disebut sebagai teks yang berjenis tutorial. Pada postingan kali ini saya akan membagikan tentang Kumpulan Contoh Soal Procedure Text Untuk SMA dan Pembahasan. Kumpulan soal Procedure Text berikut ini saya kumpulkan dari berbagai naskah soal UN Bahasa Inggris SMA. Untuk lebih jelasnya Anda bisa kunjungi link berikut ini Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMP dan SMA (2009-2017) Semoga kumpulan soal-soal berikut ini dapat membantu kita untuk meningkatkan kemampuan dalam Bahasa Inggris.

The following text is for questions 1 to 3.

Ladies and gentlemen of the jury, the prosecution will prove to you that he is the accused. He had the motives, opportunity, and ability to commit the crime and this will be shown in the evidence presented to you.

Firstly, the accused needed money. He was in debt, owing the bank over $100.000. He had no chance of repaying this: therefore, he needed quick money. That’s why he stole the Macquire Diamond.

Secondly, the accused had the opportunity. As a security guard he could come and go from the exhibition of the diamond without causing suspicion. He had a plenty of time on the night of the robbery to take the diamond, hide it and then return to his post before the next guard came on duty.

Finally, the accused had the ability to take the Macquire Diamond. He had knowledge of the alarm system and had keys to unlock the display case. On this evidence you have no other choice but to find him guilty.

1. What is the topic of the text?

     A. Diamond robbery
     B. Eyewitness evidence
     C. Address to the jury
     D. Macquire Diamond
     E. Guilty security

2. The prosecution proves that the security guard was guilty because ….

     A. Macquire Diamond is very expensive
     B. He was on duty when the diamond was stolen
     C. He had got big amount of money
     D. He had the diamond with him
     E. He broke the alarm system

3. What is the main idea of the second paragraph?

     A. Why the Macquire Diamond was stolen
     B. Where the security guard hide the diamond
     C. The security guard is proven to be in the need of the money
     D. The accused owes the company over $150.000
     E. Stealing Macquire Diamond makes the accused pays his debt

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 1 sampai 3.
1. Keseluruhan paragraf dalam wacana membicarakan mengenai alasan dan pembuktian yang meyakinkan terhadap tuduhan bahwa petugas keamanan adalah bersalah Guilty security
Jawaban: E

2. Prosekusi atau penuntutan membuktikan petugas keamanan bersalah, hal mi bisa dilihatdan kalimat berikut “As a security guard he could come and go from the exhibition of the diamond without causing suspicion. He had plenty of time on the night of the robbery to take the diamond, hide it and then return to his post before the next guard came on duty” (Sebagai seorang petugas keamanan dia bisa datang dan pergi dan pemeran permata tersebut tanpa menyebabkan kecurigaan. Dia memiliki banyak waktu pada malam saat perampokan itu terjadi untuk mengambil permata itu, menyembunyikannya dan kemudian kembali ke posnya sebelum petugas keamanan yang berikutnya datang menggantikan tugasnya.) Maka, pilihan yang tepat adalah He was on duty when the diamond was stolen.
Jawaban: B

3. Paragraf kedua intinya menjelaskan alasan dan bukti yang meyakinkan bahwa petugas keamanan itu betul-betul membutuhkan uang untuk melunasi hutangnya di bank. Perhatikan kalimat berikut “Firstly, the accused needed money. He was in debt, owing the bank over $100000. He had no chance of repaying this: therefore, he needed quick money. That’s why he stole the Macquire Diamond.”(Pertama, tertuduh membutuhkan uang. Dia terlibat hutang, memiliki hutang di bank Iebih dan 100.000 dolar. Dia tidak memiliki kemampuan untuk melunasi hutang tersebut. Karena itu, dia membutuhkan uang cepat. ItuIah sebabnya dia mencuri Macquire Diamond.) Maka, pilihan yang tepat adalah The security guard is proven to be in the need of the money.
Jawaban: C

The following text is for questions 4 to 6.

Don’t have time for an intensive skin care? You can still pamper yourself by doing the basics. Good skin care and healthy lifestyle choices can help delaying the natural aging process and prevent various skin problems. Get started with these five no-nonsense tips.

1. Protect yourself from the sun
One of the most important ways to take care of your skin is to protect it from the sun. A lifetime of sun exposure can cause wrinkles, age spots, and other skin problems, as well as increase the risk of skin cancer.

2. Don’t smoke
Smoking makes your skin look older and contributes to wrinkles. It narrows the tiny blood vessels in the outermost layers of skin, which decreases blood flow. It also his depletes oxygen and nutrients of the skin.

3. Treat your skin gently.
Limiting your bath – time will keep your skin gentle. Hot water and long showers remove oils from your skin. Use warm rather than hot water. To protect and lubric
ate your skin, apply shaving cream, lotion or gel before shaving.

4. Eat a healthy diet
A healthy diet can help you look and feel good. Eat plenty of fruits, vegetables, whole grains, and lean protein. Some research that a rich diet in vitamin C and low in unhealthy fat might promote younger looking skin.

5. Manage stress.
Uncontrolled stress can make your skin more sensitive and trigger acne breakouts and other skin problems. To encourage healthy skin and a healthy state of mind, take some steps to manage your stress, set reasonable limits, scale back your to do list, and make time to do the things you enjoy.

4. What is the text about?

     A. Tips to get healthy skin
     B. Tips to have gentle younger looking skin
     C. Tips to healthy lifestyle
     D. Tips to maintain your healthy skin
     E. Tips to prevent various skin problems

5. What will remove oils from your skin?

     A. Long showers and hot water
     B. Warm water and limited bath-time
     C. Sun exposure and unhealthy diet
     D. Shaving cream and lotion
     E. Hot water and limited bath-time

6. Which of the following statements is mentioned in the text?

     A. Good skin care healthy lifestyle can stop the natural aging process
     B. A lifetime of sun exposure can help delaying wrinkles, age spots, and other skin problems
     C. Smoking narrows the tiny blood vessels in the outermost layers of skin, which increases blood flow
     D. To protect and lubricate your skin, use skin soap before shaving
     E. Uncontrolled stress can increase the level of your skin sensitivity and stimulate acne breakouts

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 4 sampai 6.
4. Pada teks tersebut terdapat kalimat “Good skin care and healthy lifestyle choices can help delaying the natural aging process and prevent various skin problems.” Yang artinya (Perawatan kulit dan pola hidup yang sehat dapat menunda proses penuaan kulit dan mencegah macam-macam masalah kulit.) Berarti membuat kulit agar sehat selalu. Jadi, jawabannya adalah Tips to maintain your healthy skin.
Jawaban: D

5. Dalam teks disebutkan bahwa “Hot water and long showers remove oils from your skin.” Maka jawaban yang tepat adalah Long showers and hot water.  
Jawaban: A

6. Pada teks dikatakan “Uncontrolled stress can make your skin more sensitive and trigger acne breakouts and other skin problems” artinya (Stress yang tidak terkontrol dapat menyebabkan kulit akan menjadi lebih sensitif dan membuattimbulnya jerawat dan masalah kulit lainnya.) Maka jawaban yang tepat adalah Uncontrolled stress can increase the level of your skin sensitivity and stimulate acne breakouts.  
Jawaban: E

The following text is for questions 7 to 10.

If someone is having a nose bleed, your priority is to control the bleeding and keep their airway open.

Get them to sit down (not lie down) as keeping the nose above the heart will reduce bleeding.

Get them to lean forward (not backwards), to make sure the blood drains out through their pause every ten minutes, until the bleeding stops.

Encourage them not to speak, swallow, cough, spit or sniff because this may break blood clots that may have started to form in the nose.

If the bleeding is severe, or if it lasts more than 30 minutes, call for medical help.

7. What is the purpose of the text?

     A. To inform the readers the methods to help nose bleeding patients.
     B. To report the procedural steps in helping nose bleeding patients.
     C. To illustrate the preventive methods of nose bleeding.
     D. To provide instant help for nose bleeding patients.
     E. To describe the control methods of nose bleeding.

8. The text is mostly useful in a condition …

     A. When the bleeding cannot be controlled
     B. When the patient’s airway is blocked
     C. When the nose bleed occurs regularly
     D. When the nose bleed just accured
     E. When the patients keep coughing

9. In case of nose bleeding, if person speaks, …

     A. His/her blood drains out though his/her nose
     B. He/she will suffer from severe bleeding
     C. His/her throat will block the airway
     D. His/her blood clot will not form
     E. His/her nose bleeds again

< table class="tapuih-table">

10. “… to make sure the blood drains out …” (paragraph 3) The underlined word is closest in meaning to …

     A. Travel
     B. Portray
     C. Remark
     D. Stream
     E. Proceed

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 7 sampai 10.
7. Teks ini dapat dikategorikan kedalam Procedure Text, karena menjelaskan beberapa langkah dalam mengatasi mimisan. Tujuan teks ini adalah untuk menginformasikan. Jadi, jawaban yang tepat adalah To inform the readers the methods to help nose bleeding patients
Jawaban: A

8. Teks ini sangat berguna dalam suatu kondisi saat hidung berdarah baru saja terjadi. Jadi, jawaban yang tepat adalah When the nose bleed just accured
Jawaban: D

9. Pada teks disebutkan “Encourage them not to speak, swallow, cough, spit or sniff because this may break blood clots that may have started to form in the nose” yaitu (Dorong mereka untuk tidak berbicara, menelan, batuk, meludah atau mengendus karena ini bisa menghancurkan bekuan darah yang mungkin sudah mulai terbentuk di dalam hidung) Dalam kasus ini jika orang yang mimisan tetap berbicara maka tidak ada pembekuan darah dalam hidung. Jadi, jawaban yang tepat adalah His/her blood clot will not form
Jawaban: D

10. Drains mempunyai arti (Aliran) sedangkan pilihan yang lain jika diterjemahkan kedalam bahasa Indonesia adalah:
Travel = Perjalanan
Portray = Menggambarkan
Remark = Ucapan
Stream = Aliran
Proceed = Memproses
Jadi, sinonim yang tepat adalah Stream
Jawaban: D

Demikianlah postingan saya kali ini tentang Kumpulan Soal Procedure Text SMA dan Pembahasan. Semoga postingan ini bermanfaat dan jangan lupa share ya.

Rekomendasi :   Understanding News Item Text: Car Accident Three Died